Γυναίκα που πιάνει το πρόσωπο της.

Τα πάντα για την ενυδάτωση προσώπου!

Ποιος δεν αγαπά ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα; Το καλοκαίρι τελείωσε και μετά την έκθεση στον ήλιο το δέρμα μας πιο διψασμένο από ποτέ, χρειάζεται να ανακτήσει τη χαμένη ελαστικότητα και υγρασία του. Πώς όμως μπορεί κάποιος να ενυδατώσει σε βάθος την επιδερμίδα, καλύπτοντας παράλληλα και τις ηλιακές ανάγκες του δέρματος;

Αξία της ενυδάτωσης

Η ενυδάτωση του δέρματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα περιποίησης της επιδερμίδας του προσώπου. Όταν το δέρμα είναι σωστά ενυδατωμένο μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τις κακουχίες της καθημερινότητας (ρύπους, ήλιος κ.α.). Ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι ή το χειμώνα, το δέρμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση και ενίσχυση της άμυνας της επιδερμίδας.

Επιδερμίδα και ενυδάτωση

H επιδερμίδα αποτελείται από πολλές στιβάδες και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμούς μας. Η βαθύτερη και κυριότερη στιβάδα της είναι η λεγόμενη “βασική” στιβάδα, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα). Η κεράτινη στιβάδα είναι ουσιαστικά το εξωτερικό τμήμα της βασικής στιβάδας που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα και αποτελείται κυρίως από νεκρά κερατινοκύτταρα.

Η κεράτινη στιβάδα περιβάλλεται από έναν υδρολιπιδικό μανδύα. Ο υδρολιπιδικός μανδύας που αγκαλιάζει την κεράτινη στιβάδα, αποτελεί το τμήμα προστασίας της υγρασίας του δέρματος. Αποτελείται από σμήγμα, νερό, λιπίδια και ιδρωτοποιούς αδένες και η κύρια ιδιότητά του είναι η προστασία από εξωτερικούς μικροοργανισμούς.

Η διατάραξη της ισορροπίας των λιπιδίων και του νερού της επιδερμίδας, επηρεάζει σημαντικά τη συνοχή του υδρολιπιδικού μανδύα με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει το ρόλο του φυσικού φραγμού και γίνεται πιο ευάλωτο και διαπερατό σε αλλεργιογόνα και επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ενυδάτωση για όλους

Η ενυδάτωση του δέρματος δεν αποτελεί μέλημα μόνο των ατόμων που έχουν ξηρό δέρμα. Το πρώτο και τελευταίο βήμα της σωστής περιποίηση του δέρματος είναι η διατήρηση της ισορροπίας του υδρολιπικού μανδύα, ούτως ώστε το δέρμα να παραμένει ελαστικό και ενυδατωμένο.

Με το γήρας η επιδερμίδα σταδιακά χάνει την ελαστικότητά της. Οι ίνες κολλαγόνου στο δέρμα σκληραίνουν με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη συνοχή και σφριγηλότητά του. Η ελλιπής ενυδάτωση ταλαιπωρεί το δέρμα, το κάνει λεπτό και ευάλλωτο σε εξωτερικούς ρύπους, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση και να εμφανίζονται ρυτίδες.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα χάνει την δυνατότητα να διατηρεί και να παράγει από μόνο του τα υδατικά στοιχεία που του είναι απαραίτητα, έτσι, η εξωτερική φροντίδα με ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι απαραίτητη!

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι:

• Ηλικία – εμμηνόπαυση (ορμόνες)
• Ατμοσφαιρικοί ρύποι
• Έκθεση στον ήλιο
• Κάπνισμα
• Κλίμα
• Φύλο
• Τρόπος ζωής
• Ελλιπής περιποίηση δέρματος (καθαρισμός, ενυδάτωση)

1ο βήμα, καθαρισμός προσώπου

Το πρώτο και κυριότερο βήμα για να επιτύχουμε καλή ενυδάτωση του δέρματος, είναι να την εφαρμόσουμε σε καθαρό δέρμα. Η επιδερμίδα καθημερινά φορτίζεται με σκόνη και ρύπους οι οποίοι φράσσουν του πόρους της επιδερμίδας, δυσκολεύοντας την οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων. Ως άμυνα το σώμα παράγει σμήγμα και λιπίδια για να ισορροπήσει την αφυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται θαμπή και να φαίνεται κουρασμένη.

Ένα σωστό καθαριστικό προσώπου το οποίο:

• σέβεται το pΗ της επιδερμίδας
 απομακρύνει νεκρά κύτταρα και ρύπους
• χωρίς παράλληλα να αφυδατώνει το δέρμα

πρέπει να είναι ο καθημερινός μας σύμμαχος πριν την εφαρμογή της ενυδατικής μας κρέμας. Καλό θα ήταν το καθαριστικό προσώπου που θα χρησιμοποιήσουμε να μην περιέχει σαπούνι αλλά ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που μπορούν παράλληλα να καθαρίζουν αλλά και να περιποιούνται το δέρμα μας.

2ο βήμα, ενυδάτωση προσώπου

Οι κυριότερες δράσεις που πρέπει να προσφέρει μια καλή ενυδατική κρέμα είναι:

• Βαθιά ενυδάτωση
 Ενεργοποίηση κυτταρικής ανανέωσης
• Αντιγηραντική δράση – αντιοξειδωτικές ιδιότητες
• Ενίσχυση φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης
• Αύξηση ελαστικότητας και σφριγηλότητας
• Λάμψη και τόνωση του δέρματος
• Λεπτόρευστη και ευαπορρόφητη υφή

Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλίας από κρέμες και προϊόντα ενυδάτωσης προσώπου. Τα κυριότερα συστατικά που περιέχουν βασίζονται στην κύρια και βασική ανάγκη του δέρματος που είναι η διατήρηση του υδρολιπιδικού φραγμού.

 

 

Πηγή: vita4you.gr